Zeilvakantie IJsselmeer & Waddenzeilreis Vaar mee met de Noordkaper 52

Momenteel is deze zeilvakantie niet beschikbaar. Wellicht vindt u op ons complete vaarschema een mooie andere reis. Als u een bericht wenst te ontvangen wanneer deze zeilvakantie weer beschikbaar is, vul dan het contactformulier in. Wij houden u graag op de hoogte.

Ontdek Nederland

Meezeilen op een stoer zeilschip met schipper op het IJsselmeer en de Waddenzee. Ontdek de schoonheid van Nederlands’ mooiste zeilwater en bezoek IJsselmeersteden, zoals Volendam, Enkhuizen, Medemblik en Hindeloopen. Ervaar de overgang van zoet naar zout water en maak een Waddentocht naar Vlieland en Terschelling.

De Waddenzee

De Waddenzee is een natuurgebied wat sinds 2009 behoort tot het Unesco Werelderfgoed. De Waddenzee wordt begrenst door de Waddeneilanden in het Noorden en de kusten van Friesland en Groningen in het Zuiden. Daartussen speelt zich een spel af van eb en vloed in geulen en over zand/modderbanken. Dat maakt het zeilen en navigeren in dit gebied zeer aantrekkelijk. Tijdens deze zeilreis bezoek je meerdere Waddeneilanden en ontdek je de schoonheid van dit gebied.

IJsselmeer

Het IJsselmeer is onderdeel van het IJsselmeergebied en ontstond door het afsluiten van een deel van de Zuiderzee. De Afsluitdijk werd voltooid op 28 mei 1932 en de officiële naamsverandering van het afgesloten deel van de Zuiderzee vond plaats op 20 september 1932. Het meer werd genoemd naar de rivier de IJssel, die erin uitmondt.
Het IJsselmeer wordt begrensd door de Afsluitdijk, de Friese kust tussen grofweg Makkum en Lemmer, de westelijke dijk van de Noordoostpolder, de Ketelbrug, de noordwestelijke dijk van Oostelijk Flevoland, de Houtribsluizen, de Houtribdijk (tussen Lelystad en Enkhuizen) en de Noord-Hollandse kust van Enkhuizen naar Den Oever aan de Afsluitdijk. Door de aanleg van de Houtribdijk (1976) werd het Markermeer afgesplitst van het IJsselmeer.
Het IJsselmeer heeft een oppervlakte van 1133 km².[3] Het heeft een gemiddelde diepte van 4,4 meter. Het diepste punt bevindt zich voor de kust van Lelystad (9,5 meter beneden NAP).[3] In de tijd van de Zuiderzee zijn er door eb- en vloedstromingen diepe slenken in het noordelijk deel van het IJsselmeer ontstaan. Na de bouw van de Afsluitdijk zijn de getijdebewegingen gestopt en worden de voormalige stroomgeulen ondieper, omdat het fijnere slib er neerslaat.

Zeilgebied

Het IJsselmeer is verworden tot het mooiste zeilgebied van Noordwest Europa. Bij een opstekende harde wind is er altijd een beschutte ligplaats in de buurt. In één van de gezellige havenplaatsjes, maar ook achter een dijk voor anker.
De combinatie met de Waddenzee wordt deze zeilreis een heel interessante reis. Voor individuele reizigers, maar ook voor het hele gezin.

Zeilschip ViaMaris

De Noordkaper 52 ViaMaris is een ruim, stoer, stalen zeilschip, een ontwerp van Martin Bekebrede Yacht Design, gebouwd in 2006. Het schip is inclusief de boegspriet 17 meter lang en het gewicht is ruim 30 ton. Het klassieke dekhuis, waar je een prachtig uitzicht hebt over de omgeving, bepaalt het markante karakter van dit schip. Een ideaal zeilschip voor een comfortabele zeilvakantie. Het jacht beschikt over ruime accommodatie, een aparte hut voor de schipper, een gezinshut (4p) in het voorschip en nog een tweepersoons slaapplek in de dinette. Er is een separate badkamer-douche, een toilet-wasruimte en een volledig ingerichte kombuis. Het zeiljacht beschikt over alle benodigde apparatuur en aan boord zijn dekbedden, kussens en slopen aanwezig.

Belangrijk om te weten

  • De reis gaat door als minimaal twee opstappers hebben geboekt.
  • De prijs is exclusief de boordkas. De boordkas is voor eten en drinken aan boord, havengelden, brandstof en schoonmaakkosten. Reken op een bedrag van ca. € 35,- p.p.p.d.
Dag 1:
Aankomst in de ochtend in Lemmer. Tijdens de lunch aan boord maak je kennis met eigenaar en schipper Gerhard en vertelt hij je alles over de boot. Na de lunch vertrekken we voor het eerste deel van de reis. Over het IJsselmeer zeilen we naar Lelystad, waar we afmeren in de Batavia-haven. Leuke plek met verschillende barretjes en restaurantjes op loopafstand. Bovendien is hier de Batavia outlet. Een groots overdekt winkelcentrum.
Dag 2:
In de loop van de ochtend vertrekken we en zeilen we over het Markermeer naar Volendam. In dien het weer het toelaat bestaat de mogelijkheid om de Markerwadden te verkennen. Tegen de avond arriveren we in Volendam. Zo heb je nog volop tijd om dit mooie dorp te verkennen. In de haven van Volendam is altijd wat te doen.
Dag 3:
Vanaf Volendam zetten we koers naar Stavoren. Hier passeren we het indrukwekkende sluizencomplex van Enkhuizen.
Dag 4:
Vanaf Stavoren vertrekken we naar Harlingen. Hiervoor passeren we het sluizencomplex van Kornwerderzand en gaan we van zoet naar zout water. Via de Boontjes, een smal en betond vaarwater doemt de skyline van Harlingen op. We meren af in de binnenhaven, waar het altijd gezellig druk is. De rest van de middag heb je tijd om Harlingen te ontdekken.
Dag 5:
Nu volgt een zeiltocht over de Waddenzee. Via de diepere geulen zeilen we rustig naar het noordwesten. Altijd weer een indrukwekkend gezicht als je aan de skyline Terschelling en Vlieland ziet opdoemen. We passeren verschillende banken, waar zeehonden heerlijk in de zon liggen te luieren. Afhankelijk van het weer en de wensen van de gasten gaan we naar de haven van Terschelling of Vlieland. Misschien zelfs voor anker onder de vuurtoren van Vlieland. Mogelijkheden dus om te kiezen. Als we in de haven afmeren raden we je aan een fiets te huren en een mooie fietstocht over het eiland te maken.
Dag 6:
Een keuze dag. We kunnen van Terschelling naar Vlieland varen of omgekeerd om nog een dag op de eilanden te kunnen genieten. Maar het is ook mogelijk om 'buitenom' naar Texel te varen. Dit is wel een lang traject, dus de weersomstandigheden moeten gunstig zijn. Ook kan in overleg gekozen worden voor de route over de Waddenzee naar Texel of Den Oever. De Waddenzee bevaren is avontuurlijk. Hoe staat de stroom? Hoeveel water heb je nog onder de kiel? Een mooie navigatie-oefening voor iedereen om door de vaargeulen te komen.
Dag 7:
In ieder geval gaan we vandaag weer terug naar het IJsselmeer. De bestemming voor deze dag is Hindeloopen aan de Friese kust of Medemblik aan de Noord-Hollandse kust.
Dag 8:
De laatste dag. Na het ontbijt volgt de laatste zeiltocht naar Lemmer. Na de lunch nemen we weer afscheid van elkaar.
Waar wil je meezeilen?
Wanneer?
Omschrijving Reisdata Aantal dagen Prijs Beschikbaar

Wat klanten zeggen over de zeilvakanties met Noordkaper 52

We hebben een super vakantie gehad, mede te danken aan Gerhard Disselhorst. Hij wist ons met de Noordkaper 52 de mooiste plekjes rondom Corfu te...

We hebben een super vakantie gehad, mede te danken aan Gerhard Disselhorst. Hij wist ons met de Noordkaper 52 de mooiste plekjes rondom Corfu te laten zien, bovendien een aangenaam persoon om mee te zeilen.

Dorine
(16-07-2017 t/m )
We hebben enorm genoten van de reis. Natuurlijk vonden we het wel een beetje eng om zoveel dagen op een boot te zitten met een...

We hebben enorm genoten van de reis. Natuurlijk vonden we het wel een beetje eng om zoveel dagen op een boot te zitten met een man die we nog nooit gezien hadden maar het klikte heel goed met Gerhard. We hebben een hele mooie tocht gemaakt. Alles wat we wilden doen (en dat liep nogal uiteen) hebben we gedaan. Jules van 4 heeft zich 12 dagen op een piratenboot gewaand. Lola van 14 had gelukkig 4g en heeft prima kunnen shoppen in de kleine stadjes die we hebben aangedaan. Voor ons was het heerlijk rustig een verademing om de drukte van het land weer te kunnen verruilen voor de stilte op de boot. We zouden er wel aan kunnen wennen…

Iris
( t/m )
Mijn eerste echte zeilervaring, maar wat was het geweldig! Noordkaper 52 is een prachtig schip waar een nog mooier verhaal achter schuilt. De schipper heeft...

Mijn eerste echte zeilervaring, maar wat was het geweldig! Noordkaper 52 is een prachtig schip waar een nog mooier verhaal achter schuilt. De schipper heeft veel geduld en ook veel humor, waardoor ik veel geleerd heb over zeilen. Het was inspirerend, goed geregeld, een geweldige omgeving en lekker weer! Zolang iedereen aan boord de interesse in het zeilen deelt en kan ontspannen op het water (ook als je soms amper vooruit gaat), maakt het niet uit hoe oud je bent en met wie je op het schip zit. Wat mij betreft is het voor herhaling vatbaar en kan ik het zeker aanraden! Groetjes, Sigrid

Sigrid
( t/m )
Om eens heel iets anders te plannen voor de zomervakantie van 2018 opperde mijn vrouw Anneke het plan om eens heel iets anders te gaan...

Om eens heel iets anders te plannen voor de zomervakantie van 2018 opperde mijn vrouw Anneke het plan om eens heel iets anders te gaan doen dan we gewend waren.
Een zeilvakantie in Griekenland leek haar wel wat! In eerst instantie moest ik wel aan het idee wennen, maar na ons verder te hebben geïnformeerd via de website “meezeilen in Griekenland” was ik “om ” en werd het besluit genomen om er voor te gaan.
Via de uitgebreide site van www.nautisail.nl van Ben Roos hebben we gezocht naar de voor ons meest leuk te varen route t.w. de Noord route in het vaargebied de Dodekanesos, Waarom? Op deze route ligt ook het eiland Patmos dat wij allebei graag wilde bezoeken i.v.m. het daar gebouwde Monastery of St John.
Deze trip van een week werd door Nautisail aangeboden met het zeilschip de Noordkaper 52 met als schipper Gerhard Disselhorst.
We zijn Gerard en Linda dankbaar voor hun niet aflatende zorg tijdens deze geweldige zeilweek.
Ze hebben ons mooie plekken, mooie baaien en leuke restaurantjes op de eilanden laten zien.
Lange avonden aan boord met sterke verhalen en mooie gesprekken hebben deze vakantie voor ons onvergetelijk gemaakt.
Gerard en Linda nogmaals hartelijk dankt voor de vriendschap.
Jan en Anneke

Jan & Anneke
(16-06-2018 t/m )
Een weekje zeilen in Griekenland met zn vieren aan boord bij de Noordkaper 52 met schipper Gehrard. Het was heerlijk. Genoten van de Griekse zon,...

Een weekje zeilen in Griekenland met zn vieren aan boord bij de Noordkaper 52 met schipper Gehrard.
Het was heerlijk. Genoten van de Griekse zon, eten en de eilanden. Ondanks het feit dat wij het schip voor 4 volwassenen wat klein vonden hebben we een fantastische reis gehad. Heel relaxed. We overwegen zeker nogmaals een dergelijke trip te maken! Dank Ben voor het advies en Gehrard voor de fijne reis.

Nicole, Frank, Hidde, Bengt
(25-08-2018 t/m 02-09-2018)
Ik heb een fijne zeilvakantie gehad op de Noordkaper 52. Binnen de (wind)mogelijkheden was er veel ruimte voor eigen invulling van wensen.

Ik heb een fijne zeilvakantie gehad op de Noordkaper 52. Binnen de (wind)mogelijkheden was er veel ruimte voor eigen invulling van wensen.

Wil
(16-09-2018 t/m 30-09-2018)
Best wel leuk zeilen met Gerhard, heb veel geleerd over ankeren dit jaar, een aanrader!

Best wel leuk zeilen met Gerhard, heb veel geleerd over ankeren dit jaar, een aanrader!

Johnny
(05-08-2019 t/m 11-01-2019)
Frank en ik hebben genoten van onze zeilvakantie op de Noordkaper 52 als meezeilers. Dat we geen ervaring hadden was geen enkel probleem. Gerhard en...

Frank en ik hebben genoten van onze zeilvakantie op de Noordkaper 52 als meezeilers. Dat we geen ervaring hadden was geen enkel probleem.
Gerhard en Linda hebben ons prima begeleid en prachtige plekken laten zien. De Noordkaper 52 is een heel ruim, stabiel schip. Je voelt je er veilig op. Ook omdat Gerhard een doorwinterde zeiler is. Het was mijn droom om ooit te zeilen in Griekenland en dankzij Gerhard en Linda is deze droom uitgekomen. We hebben: gezeild, veel eilanden gezien, dolfijnen kwamen ons even vergezellen, gelezen, gedoucht op de boot, gekookt in het ruime kombuis, gaan eten in typische Griekse restaurantjes, gedanst op de boot en zelfs hierop ook gebarbecued. Bedankt, Gerhard en Linda! Het was nog beter dan gedroomd.

Ida & Frank
(06-06-2019 t/m 13-06-2019)
Bjorn en ik hebben een super vakantie op de Via Maris gehad. Gerard was een fantastisch leuke schipper. Verwachtingen hadden we weinig aangezien we niet...

Bjorn en ik hebben een super vakantie op de Via Maris gehad.
Gerard was een fantastisch leuke schipper. Verwachtingen hadden we weinig aangezien we niet wisten wat zeilen zou betekenen. Maar na een dag zeeziek en 6 mooie andere dagen hebben we veel mooie herinneringen. Wellicht tot volgend jaar.

Ronald & Bjorn
(06-09-2019 t/m 16-09-2019)
Hoi Ben, Thanx! Het was een hele mooie reis en ervaring. We hebben het echt heerlijk gehad. Gerhard heeft mijn zoon absoluut tevreden kunnen stellen...

Hoi Ben,

Thanx! Het was een hele mooie reis en ervaring. We hebben het echt heerlijk gehad. Gerhard heeft mijn zoon absoluut tevreden kunnen stellen met zijn leergierigheid. Evan heeft heel veel geleerd en vooral een fantastische tijd gehad!
Reizen in coronatijd

Op de luchthaven van Dusseldorf dragen veel mensen een mondkapje. Bij de douane, gaf de douanier aan dat ik mijn mondkapje goed op moest doen. Er staan overal instructies op de luchthaven zoals anderhalve meter afstand houden etc. We moesten een extra formulier invullen om Griekenland binnen te komen. Gelukkig had Ben ons hierop geattendeerd. Dat formulier werd voor het boarden gecheckt. Aan boord zijn mondkapjes verplicht. Hier werd echter niemand streng op aangesproken. Iedere passagier had een mondkapje. Was het kapje even te benauwend? Je kan het gewoon even afdoen of naar beneden doen. De goede filters die in het vliegtuig aanwezig zijn, filteren meer dan 99% van de virusdeeltjes. Ik vind reizen in het vliegtuig dus veiliger dan reizen in de trein of een bezoek aan de supermarkt. De aankomst op Kos ging prima. Even de QR-code van het formulier op mijn telefoon laten zien en we konden zo doorlopen. Dus geen test, die ze in Griekenland overigens alleen in de mond afnemen. Dankzij het coronavirus hebben wij de boot voor onszelf. Het is rustig in Griekenland. Frisse zeelucht doet wonderen. Gerhard is een fantastische schipper en gastheer. Ik had mij geen betere vakantie kunnen wensen.

Leanne & kinderen
(20-07-2020 t/m 03-08-2020)
We hadden een geweldige reis van Kos naar Sardinië. Fantastisch en betrouwbaar schip met goede zeileigenschappen. Leuke plekjes in Griekenland opgezocht, dankzij de grote ervaring...

We hadden een geweldige reis van Kos naar Sardinië. Fantastisch en betrouwbaar schip met goede zeileigenschappen.
Leuke plekjes in Griekenland opgezocht, dankzij de grote ervaring van schipper Gerhard in dit gebied. We hadden wind mee, wind tegen en geen wind. De stemming was zeer goed aan boord en onderling een prima samenwerking. We verheugen ons nu al op het laatste stuk van de terugreis van de Via Maris van La Coruna naar IJmuiden. Kortere of langere tochten met dit schip en zijn sympathieke schipper zijn een aanrader, zowel voor zeilers als recreanten op het water!!!

Theo en Els
(03-06-2021 t/m 03-07-2021)
Ik ben een hele mooie ervaring rijker na het maken van een zeilreis van Cagliari naar Torre del Mar. Als onervaren zeiler heb ik tijdens...

Ik ben een hele mooie ervaring rijker na het maken van een zeilreis van Cagliari naar Torre del Mar. Als onervaren zeiler heb ik tijdens de reis veel mogen leren van het zeilen en de schipper vertelde de mooiste verhalen. Het was een bijzondere zeiltocht die ik nooit meer ga vergeten.

Montsy’s reis op de Via Maris
(04-07-2021 t/m 20-07-2021)
Ik ben van Cagliari tot aan Malaga meegevaren met de Via Maris van schipper Gerard Disselhorst. Geweldig om het zeilen te leren, onderdeel te zijn...

Ik ben van Cagliari tot aan Malaga meegevaren met de Via Maris van schipper Gerard Disselhorst. Geweldig om het zeilen te leren, onderdeel te zijn van de bemanning en vele mooie gesprekken te hebben.
De eerste paar dagen was wennen aan het deinen, het koken op ruwe zee en de vele lieren en lijnen. Daarna werd het nog mooier met meezwemmende dolfijntjes, het geluid van de zee en de wind in de zeilen en het snorkelen in de mooie baaitjes. Mede dankzij de geduldige uitleg over alles wat met zeilen te maken heeft door schipper Gerard en stuurman Fons en de leuke samenwerking met Montsy zal ik deze reis nooit meer vergeten!

Albert Jan
(04-07-2021 t/m 20-07-2021)

Zeilgebied

Bel Nautisail Scroll omhoog