Dodekanesos experience Kos Vaar mee met de Jeanneau S.O.51

Zeilen Dodekanesos Griekenland

In de Dodekanesos kun je op een zeilvakantie van NautiSail meezeilen in deze Griekse eilandengroep. De zeilvakantie staat garant voor ideale zeilomstandigheden, veel zon, een lekker zeilwindje en een diepblauwe zee. Je zeilt van eiland naar eiland. Je kunt luieren aan dek, maar ook actief meezeilen en elke dag een duik in het glasheldere water nemen! We zeilen met zeiljachten van het type Jeanneau S.O. 51 met vier tweepersoons hutten. De Nederlandse schipper/eigenaar vertelt je graag over de kunst van het zeilen, wat je natuurlijk uitgebreid kunt beoefenen aan boord. Samen met de schipper bepaal je je koers door de Dodekanesos. Er zijn diverse route mogelijkheden, t.w.:

Dodekanesos Noord van Kos

Op deze route zeilen wij vanaf Kos in noordelijke richting naar de prachtige eilanden Kalymnos, Leros en Patmos.
Dag 1 (aankomstdag):
Welkom in Griekenland! Zodra je aan boord bent maak je kennis met je zeilgenoten en de bemanning, delen we de hutten in en krijg je de eerste uitleg over het reilen en zeilen aan boord. Daarna kun je Kos-stad verkennen.

Dag 2:
We varen vanuit Kos naar Kalymnos. Kalymnos is een levendig eiland dat bekend is om zijn spectaculaire freeclimbing spots. We leggen aan in Vathi, een fjord-achtige baai met steile kliffen. We eten in het traditionele restaurant Poppie’s. Met de sterke verhalen van Steve en de verrukkelijke salades van Zavestie kan de avond niet meer stuk.

Dag 3:
We zeilen verder noordwaarts naar Lipsi. We maken eerst nog even een stop in de Blue Lagoon om heerlijk te lunchen en te zwemmen. Lipsi is een belangrijke stop voor jachten geworden, er is een goede supermarkt een aantal gezellige barretjes en restaurantjes. Het oude stadscentrum is op loopafstand en is zeker de moeite waard om te verkennen.

Dag 4:
Vandaag hebben wij een wat kortere zeildag voor de boeg. Deze dag brengt ons naar Arki. Onderweg hebben wij tijd voor een uitgebreide lunch en zwemstop in een van de talloze baaien. Arki is een heel klein eiland met een dorp, bestaand uit 3 restaurants en 2 bars.

Dag 5:
Van Arki steken we over naar Patmos en gaan voor anker in het baaitje Gricos aan de zuidkant van het eilandje. Vanaf hier gaat een wandelpad naar boven, waar Chora en Scala liggen. Boven staat, naast een indrukwekkend middeleeuws fort, een beroemd klooster. Veel pelgrims bezoeken dit klooster elk jaar, omdat volgens de overleveringen de Apostel Johannes hier zijn laatste updates van God heeft ontvangen tijdens het schrijven van het Nieuwe Testament.

Dag 6:
We maken ons op voor onze route terug richting Kos. Voor de wind zeilen wij naar Kalymnos waar wij in Pirate Bay (Emborios) een Caribische avond zullen beleven. Staveros en zijn broer komen ons met hun piratenschip ophalen en wij eten in hun restaurant. Mocht de wind ons goed gezind zijn, waren wij wellicht ook door tot aan Paradise Bay aan de noordkant van Kalymnos. Ook hier kunnen wij heerlijk uiteten.

Dag 7:
We moeten op tijd op, want we hebben een lange zeildag voor de boeg; terug naar Kos Als we tijd hebben maken we nog een korte zwemstop op het eilandje Pserimos, alvorens we weer aan leggen op onze vertrouwde plek in de luxe Kos Marina. We maken ons op voor een laatste avond en proberen het nachtleven van Kos eens uit. Tot in de kleine uurtjes kunnen we hier terecht in de vele bar’s en disco’s, die allemaal rond de even beroemde als beruchte barstreet zijn gevestigd.

Dag 8:
Helaas ook het eindpunt van onze zeilzwerftocht, en naast een mooi kleurtje neem je ook een koffer vol met mooie herinneringen mee naar huis.

Dodekanesos Zuid van Kos


Deze zeilreis gaat vanuit Kos in zuidelijke richting naar Nysiros, Tilos, Chalki en Symi.
Dag 1 (aankomstdag):
Welkom in Griekenland. Zodra je aan boord bent maak je kennis met je zeilgenoten en de bemanning, delen we de hutten in en krijg je de eerste uitleg over het reilen en zeilen aan boord. Daarna kun je Kos-stad verkennen.

Dag 2:
Vanuit Kos zeilen we de eerste dag onder het vasteland van Turkije langs het meest westelijke van Turkije, Cape Knidos, naar het pittoreske haventje Palamut. Hier eten we bij Adamik. Mocht de wind meezitten zetten we zelfs nog iets verder door en meren we aan in Mesudiye. We eten hier bij Ogun’s place en doen ons te goed aan de vele Turkse hapjes..

Dag 3:
We zetten koers naar Symi. Symi heeft een van de mooiste havens van de Middellandse Zee. Het oude stadje, geheel in Venetiaanse sfeer herbouwd, staat hoog op de lijst van het werelderfgoed. Symi is een gezellig levendig stadje met een bruisend uitgaansleven. Men noemt het ook het “Saint Tropez” van Griekenland.

Dag 4:
Vandaag staat een lange oversteek op het programma naar het kleine eilandje Chalki. Chalki ligt ten noordwesten van Rhodos. Het is het kleinst bewoonde eilandje van Griekenland. Ook hier is de invloed van de oude Venetiaanse stijl nog goed te zien. Chalki heeft een gezellige boulevard met veel terrasjes.

Dag 5:
Op het programma staat vandaag een pittige zeiltocht recht tegen de wind naar Tilos. Maar de moeite wordt beloond! Na een mooie zeildag varen we de baai van Livadia in. We krijgen een plekje aan de ferrypier als we beloven morgenochtend vroeg weer te vertrekken. Hoog op de berg ligt het verlaten dorpje Mikro Horio, dat omgetoverd is tot een grote openlucht discotheek. De nog overeind staande geveltjes zijn van achteren verlicht, en met de fonkelende sterrenhemel boven je, maakt dat het overweldigend.

Dag 6:
Hoog aan de wind, zeilen we naar Nisyros. We leggen aan in het haventje Pali. We hopen hier rond 16 uur aan te komen zodat we nog tijd hebben de vulkaan te bezoeken. Met een busje of huurauto’s gaan we naar boven. Eenmaal op de kraterrand is het uitzicht adembenemend. We dalen te voet af naar de bodem van de grootste krater, er zijn er drie. Hier en daar komen nog sissende zwavelgassen uit de rotsspleten naar buiten en in een van de dorpjes is een natuurlijke sauna te vinden waar de hete gassen zo door de rotswanden lijken te komen.

Dag 7:
De laatste zeildag gaat terug naar onze thuishaven op Kos. Onderweg maken we nog een zwemstop bij de Therma, de warmwaterbronnen aan de zuidkant van Kos en komen dan rond 17 uur weer aan in onze Marina. We maken ons klaar voor nog een laatste avond stappen en proberen het nachtleven van Kos eens uit. Tot in de kleine uurtjes kunnen we hier terecht in de vele bar’s en disco’s die allemaal rond de even beroemde als beruchte barstreet zijn gevestigd

Dag 8:
Het einde van onze zeilzwerftocht, en naast kleurtje, neem je ook een koffer vol met mooie herinneringen mee naar huis.

Dodekanesos West van Kos


Houd je van zeilen? De Westroute is de meest intensieve van de drie 7 daagse routes. Er wordt gemiddeld 25 mijlen per dag gezeild. De route is zeer gevarieerd en gaat langs mooie eilanden. Het zeilweer is hier optimaal door de continue wind van minimaal 5 BF genaamd de Meltemi.

Dag 1 (Aankomstdag):
Welkom aan boord! Zodra je aan boord bent maak je kennis met je zeilgenoten en de bemanning, delen we de hutten in en krijg je de eerste uitleg over het reilen en zeilen aan boord. Daarna kun je Kos-stad verkennen. Vandaag wordt er niet gevaren.

Dag 2:
We proberen vroeg uit te varen, want we hebben een flinke zeildag voor de boeg. Ons doel is de zuidelijke baai van Leros. Hoog aan de wind, zeilen we eerst langs de Turkse westkust, pal noord, dan cross over naar Leros (ca 30 NM). We gaan voor anker in de zuidelijke beschutte baai Xerokambos. Hier vieren we onze eerste “Happy Hour” en koken we aan boord. Het baaitje heeft een mooi strandje en na een duik in het kristalheldere water voel je je weer als herboren.

Dag 3:
Vandaag zeilen we naar het eilandje Levita c.a. 25 NM. Het anker gaat uit pal voor het strandje in de baai. Het eilandje is slechts bewoond door de vuurtorenwachter Giorgos. We komen redelijk op tijd aan, dus genoeg tijd om te zwemmen en te snorkelen.

Dag 4:
Een enerverende zeiltocht naar Amorgos, ca 35 NM. Langs de steile rotsen, die loodrecht uit zee lijken op te rijzen, zeilen we naar het levendige haventje Aiyiali. Vanaf hier kunnen we met de bus of brommer een uitstapje maken naar de Chora, een dorp dat hoog op de berg ligt. Het visitekaartje van Amorgos is echter het prachtige Hozoviotissa klooster dat ongeveer 300 mtr hoog tegen de rotsen lijkt te zijn geplakt. Bovendien heb je van hier uit een schitterend uitzicht over de zee en de omliggende eilanden.

Dag 5:
Vandaag zeilen wij naar Astypalia. We zeilen ”voor de wind” naar het gelijknamige stadje. We meren hier af aan de kade en lopen zo van de loopplank de kroeg in. We eten op het strand, lekker met je voeten in het water.

Dag 6:
We maken ons op voor een lange zeiltocht van ca. 40 NM naar Kalymnos. Als het meezit hebben we de wind in de rug en kunnen we op tijd afmeren aan de gezellige boulevard van Pothia. We liggen direct in het centrum van dit levendige stadje. We zijn hier ook weer terug in de civilisatie met talloze restaurantjes, grand cafés en barretjes waar het tot in de kleine uurtjes gezellig vertoeven is.

Dag 7:
Vandaag zeilen we terug naar Kos. We maken nog een laatste zwemstop in de pittoreske baaitje van Pseriomos, een klein eilandje op de route naar Kos. We meren weer af op onze vaste stek in Kos Marina en maken ons op voor een laatste avond in deze bruisende uitgaansstad.

Dag 8 (vertrekdag):
Terugkeer naar Kos. Helaas ook het eindpunt van onze tocht en naast een mooi kleurtje neem je ook een koffer vol met mooie herinneringen mee naar huis. Mocht je nog een tweede week bij ons aan boord verblijven, heb je vandaag een rustdag en kan je heerlijk op het strand vertoeven of een dag Kos-stad verkennen.

De 14 daagse Santorini route


Onze Santorini route is zeer gevarieerd en gaat langs circa 10 van de mooiste eilanden van de Cycladen en Dodekanesos. Er worden gemiddeld 20 mijlen per dag gezeild, maar er zijn ook enkele rustdagen ingepast. Dit is zeilen in Griekenland at it’s finest!

Dag 1 (aankomstdag):
Welkom in Griekenland. Zodra je aan boord bent maak je kennis met je zeilgenoten en de bemanning, delen we de hutten in en krijg je de eerste uitleg over het reilen en zeilen aan boord. De rest van de dag kan je op het strand genieten of Kos-stad verkennen.

Dag 2:
We varen vroeg uit, hijsen de zeilen en je ontvangt de eerste zeilinstructies. We leggen aan in de baai van Palionnisos op Kalymnos en worden met een bootje opgehaald voor een korte wandeling naar een taverna hoog op de rotsen met een prachtig uitzicht over de baai.

Dag 3:
Een spectaculaire zeildag naar het onbewoonde eilandje Levita. Het anker gaat uit pal voor het strandje in de baai. Het eilandje is slechts bewoond door de vuurtorenwachter Giorgos. Als de wind meezit komen we redelijk op tijd aan en is er genoeg tijd om te zwemmen en te snorkelen in het diepblauwe heldere water.

Dag 4:
Na een enerverende zeiltocht naar Amorgos langs de steile rotsen, die loodrecht uit zee lijken op te rijzen, varen we naar het levendige haventje Aiyiali. Vanaf hier kunnen we met de bus of brommer een uitstapje maken naar Chora, een dorpje dat hoog op de berg ligt.

Dag 5:
Een luie dag vandaag. We zeilen slechts 18 mijl naar Katapola op Amorgos vanwaar we een adembenemende tocht met de brommer naar het beroemde Hozoviotissa klooster maken.

Dag 6:
Met halve wind zeilen wij naar Iraklia waar we voor anker gaan in de zuidelijke baai Alimia. We koken aan boord en genieten van een heerlijke avond onder de prachtige sterrenhemel.

Dag 7:
Vandaag zeilen wij naar Ios, met zijn prachtige stranden en een wereldberoemd nachtleven.

Dag 8:
Een lange zeiltocht naar Santorini. We varen dwars door het peilloos diepe kratermeer naar de zuidkant van het eiland waar we afmeren in de Marina Vlichada.

Dag 9/10:
We maken een dag trip over dit beroemde eiland met een huurauto en genieten van de mooiste zonsondergang.

Dag 11:
Heerlijk met de wind in de rug speren we naar Astypalaia, maar maken eerst nog een mooie zwemstop op het vrijwel verlate eilandje Anafi. Sofi staat ons al op het strand op te wachten. Ze runt hier een kleine taverna op het strand in de schaduw.

Dag 12:
Een lange zeiltocht naar het vulkaaneiland Nisyros waar we, als we nog tijd hebben, een bezoek brengen aan de nog altijd sissende kraters van de vulkaan.

Dag 13:
Van Nisyros zetten weer koers naar Kos en maken nog een zwemstop bij de “therma”, de warmwaterbronnen. We meren weer af op onze vaste stek in Kos Marina en maken ons op voor een laatste avond in deze bruisende uitgaansstad.

Dag 14:
Dit is de transferdag. Je gaat met heel veel mooie herinneringen en nieuw vrienden weer naar huis.

De 14 daagse Samos route


Dag 1 (Donderdag, dag van aankomst)
Welkom aan boord! Zodra je aan boord bent maak je kennis met je zeilgenoten en de bemanning, delen we de hutten in en krijg je de eerste uitleg over het reilen en zeilen aan boord. Daarna kun je Kos-stad verkennen. Vandaag wordt er niet gevaren.

Dag 2 :
We verlaten Kos op tijd en zetten koers richting Kalimnos. We maken een lunchstop op Pserimos en overnachten in de diepe baai van Vathi. ’s Avonds eten we bij een klein Grieks restaurantje met een prachtig uitzicht op de baai.

Dag 3:
We beginnen de dag met een relaxt ontbijt aan boord. Vervolgens varen we verder richting Lipsi. We slapen vannacht in de prachtige baai Blue Lacoon, bekend om haar lichtblauwe water.

Dag 4:
We beginnen de dag met een ochtendduik en varen dan richting de oostkant van Arki, waar we een lunchstop maken. Vervolgens varen we door naar Agathonisi. Hier leggen we aan in een kleine haven en kiezen we een Griekse Taverna uit om wat te eten.

Dag 5:
Vandaag komen we aan in Pythagoreio, een stadje aan de zuidoost kust van Samos. In dit pittoreske haventje blijven we vannacht en morgen, dus je hebt alle tijd om het stadje en het eiland te verkennen.

Dag 6:
Vandaag blijven we in Pythagoreio. Er zijn mogelijkheden om een scooter of auto te huren, zodat je heel Samos kunt ontdekken.

Dag 7:
Na een zwemstop aan de zuidkant van Samos, zeilen we door naar Marathokampos. Dit traditionele op de helling gelegen dorp zit vol met kleine steegjes en mooie kerken om te bewonderen.

Dag 8:
Na twee dagen op Samos te hebben vertoefd, is het vandaag weer tijd voor een oversteek. We vertrekken richting Ikaria. De naam van dit eiland zou vernoemd zijn naar Icarus, die naast dit eiland in zee viel en verdronk. We meren aan in Krikos.

Dag 9:
Tijdens de lunch gaan we voor anker in een prachtige baai om een duik te nemen om vervolgens richting Karkinagri te varen. Hier gaan we voor anker en eten we aan boord.

Dag 10:
Op naar een nieuwe eilandengroep: Fourni. In overleg met de groep varen we vandaag naar een van deze prachtige eilanden. De keuze is reuze!

Dag 11:
Het is tijd om rustig koers te zetten naar het zuiden. We overnachten in het hele kleine dorpje van Arki. Op dit eiland wonen ongeveer 50 mensen. Er is zijn twee leuke restaurantjes en een winkeltje.

Dag 12:
We varen verder richting Leros. Dit vruchtbare groene eiland is bekend om zijn geschiedenis. In 1911 veroverde de Italianen Leros en dat is nog steeds te zien aan de architectuur.

Dag 13:
Vandaag komen we weer aan op Kos. We hebben nog alle tijd om te lunchen in Pirate Bay, voordat we rond 17 uur terug zijn in de Marina van Kos. Op onze laatste avond samen, gaan we heerlijk Grieks uiteten en maken we daarna het uitgaansleven van Kos onveilig of genieten we nog van een gezellige borrel aan boord.

Dag 14:
Helaas het eind van onze tocht en naast een mooi kleurtje neem je ook een koffer vol met mooie herinneringen mee naar huis. Mocht je nog een tweede week bij ons aan boord verblijven, heb je vandaag een rustdag en kan je heerlijk op het strand vertoeven of een dag Kos-stad verkennen.

De zeildag

De zeildag is route afhankelijk. Maar we varen meestal rond 9/10 uur in de ochtend uit, maken een lunch en zwemstop, meestal zo rond 13/14uur en proberen dan meestal rond 17 uur in de haven te zijn. Maar ook dat verschilt zeer en passen we ook aan de voorkeuren van de groepen aan. Sommige groepen houden van lange zeildagen, sommige liever korte afstanden zeilen en vooral veel zwemmen en eilanden verkennen.

Mogelijkheden

Wij kunnen reserveren voor singles en stellen. Voor gezinnen hebben we speciale arrangementen. Vraag er naar in het contactformulier.

1 of 2 weken

Je kunt op alle reizen kiezen voor een 1 of 2-weekse reis. De reis van de eerste week gaat naar een ander gebied, bijvoorbeeld naar het Noorden en de reis van de 2e week gaat dan naar het Zuiden. Wel is de tussenstop Kos om nieuwe gasten aan boord te laten en te bevoorraden.

Specials

Er zijn ook speciale 14-daagse zeilreizen naar Samos of naar Santorini in het westen. En voor wedstrijdzeilers staat de Rhodos Cup op het programma.

Belangrijk om te weten

Belangrijk om te weten

  • Geen boekingskosten!
  • Er wordt gevaren met een zeiljacht van ruim 15 mtr. met plaats voor 8 gasten in 4x tweepersoons hutten met douche/toilet.
  • Aan boord leg je € 200 (per week) in voor de boordkas. Hiervan wordt het ontbijt, de lunch voor alle vaardagen, snacks, 2x per week diners aan boord, lokale kosten (zoals havengeld, water, diesel, toeristenbelasting ) en frisdrank, bier en wijn aan boord betaald. Niet inbegrepen zijn: sterke drank (mag wel zelf worden meegenomen) en de diners en drankjes aan land en de boekingskosten ad € 20,-
  • Je vliegreis naar Kos (KGS) is niet inbegrepen in deze prijs en dien je zelf te boeken. Transfer vliegveld - boot v.v. is optioneel bij te boeken voor € 30,- p.p.
  • Een reis gaat door bij minimaal 5 deelnemers (BS reizen max 8). Mochten er te weinig deelnemers zijn binnen een leeftijdscategorie behouden wij ons het recht voor om twee groepen samen te voegen.

Vaarschema voor deze reis:

Reisnummer Reisdata Dagen Prijs p.p. Plaatsen vrij Info
Tot ziens in 2022 05-05-2022 tot 13-10-2022
8 Ja info

Zeilgebied

Bel Nautisail Scroll omhoog