Atlantic Crossing/ Oceaanoversteek / A.R.C.

Oceaan oversteken

Zeilend de oceaan oversteken is de droom van elke zeezeiler of zeezeilster. Na het uitgebreid bevoorraden van het zeiljacht voor een periode van enkele weken, worden de trossen losgegooid voor de reis. Het avontuur kan beginnen. Jaren heb je er naar uitgekeken en veel geoefend. Tientallen boeken heb je gelezen, lezingen bijgewoond en cursussen gedaan. Je bent er dus helemaal klaar voor. De grote beleving gaat beginnen!

Een oceaanoversteek is ca. 3.000 zeemijlen (5.500 kilometer). Er wordt 24 uur per dag gezeild en als de wind het laat afweten dan wordt het oliezeil gebruikt. De dagafstanden variëren van 100 tot 200 nautische mijlen. Dat is natuurlijk afhankelijk van het zeiljacht en van de heersende winden. Elke 2 uur zet de navigator de positie in de kaart en vult hij/zij het logboek in. Zo krijg je een goed inzicht in de vorderingen. De zeilen worden optimaal getrimd voor de heersende wind en koers en verder is het GENIETEN! Ja met hoofdletters, want je verveelt je geen moment. Ben je niet aan het zeilen of navigeren, dan ben je wel met de inwendige mens bezig, want goed eten en drinken houd je scherp. Bovendien leeft de zee en is er veel te zien. Ook ’s nachts, want de sterrenpracht is overweldigend. Natuurlijk moet er ook geslapen worden, want dag en nacht zeilen houd je niet vol zonder voldoende slaap. Je wisselt elkaar dus af met ‘wachtlopen’.

Atlantic Rally for Cruisers

De officiële ARC vertrekt eind november vanaf Las Palmas op Gran Canaria naar Saint Lucia in de Caribbean, waar de boten dan na ca. 18 dgn op zee hopen aan te komen. Ruim 180 boten met daarop meer dan duizend zeilers, afkomstig uit meer dan 50 landen, bevinden zich midden op de Atlantische Oceaan. Gemiddeld varen zij zo’n 18 tot 21 dagen over de trans-Atlantische oversteek van 2700 mijl.
En jij kunt daarbij zijn. In de Marina van Las Palmas, waar de 100-en boten liggen voor te bereiden, vinden tal van evenementen plaats, waaraan je kunt deelnemen. Sociale evenementen, maar ook seminars over “overleven op zee” etc. Een geweldig evenement.
De eerste editie van dit evenement werd in 1986 georganiseerd door Cruising World Magazine. “Samen de Atlantische Oceaan oversteken, maar eigen avonturen beleven,” valt op te lezen. Twee weken voor aanvang van de rally vinden er al allerlei activiteiten plaats waardoor er vriendschappen ontstaan. Uiteindelijk is het doel om aan de overkant een rum punch en koud biertje te drinken en tevreden terug te kijken op een fantastische prestatie.

Belangrijk om te weten

  • De prijs is voor een slaapplaats aan boord in een gedeelde hut en de faciliteiten van het schip en schipper.
  • De prijs is exclusief de reis naar en van de boot, de boordkas en boekingskosten (€ 20,-)

Vaarschema voor deze reis:

Reisnummer Reisdata Dagen Prijs p.p. Plaatsen vrij Info

Zeilgebied

Bel Nautisail Scroll omhoog