Atlantic Rally for Cruisers (ARC) / Oceaanoversteek Vaar mee met de Ocean Breeze

Oceaan oversteken

Zeilend de oceaan oversteken is de droom van elke zeezeiler of zeezeilster. Na het uitgebreid bevoorraden van het zeiljacht voor een periode van enkele weken, worden de trossen losgegooid voor de reis. Het avontuur kan beginnen. Jaren heb je er naar uitgekeken en veel geoefend. Tientallen boeken heb je gelezen, lezingen bijgewoond en cursussen gedaan. Je bent er dus helemaal klaar voor. De grote beleving gaat beginnen!

Een oceaanoversteek is ca. 3.000 zeemijlen (5.500 kilometer). Er wordt 24 uur per dag gezeild en als de wind het laat afweten dan wordt het oliezeil gebruikt. De dagafstanden variëren van 100 tot 200 nautische mijlen. Dat is natuurlijk afhankelijk van het zeiljacht en van de heersende winden. Elke 2 uur zet de navigator de positie in de kaart en vult hij/zij het logboek in. Zo krijg je een goed inzicht in de vorderingen. De zeilen worden optimaal getrimd voor de heersende wind en koers en verder is het GENIETEN! Ja met hoofdletters, want je verveelt je geen moment. Ben je niet aan het zeilen of navigeren, dan ben je wel met de inwendige mens bezig, want goed eten en drinken houd je scherp. Bovendien leeft de zee en is er veel te zien. Ook ’s nachts, want de sterrenpracht is overweldigend. Natuurlijk moet er ook geslapen worden, want dag en nacht zeilen houd je niet vol zonder voldoende slaap. Je wisselt elkaar dus af met ‘wachtlopen’.

ARC Atlantic Rally for Cruisers

Sommige zeiljachten nemen deel aan de ARC.
De Atlantic Rally for Cruisers (ARC) vertrekt in november en in 2022 ook in januari vanaf Las Palmas op Gran Canaria om koers te zetten naar Saint Lucia in de Caribbean. Ruim 180 boten met daarop meer dan duizend zeilers, afkomstig uit meer dan 50 landen, bevinden zich midden op de Atlantische Oceaan. Gemiddeld varen zij zo’n 18 tot 21 dagen over de trans-Atlantische oversteek van 2700 mijl. De deelnemers die meedoen aan de ARC+ en ARC+ St. Vincent zijn ook onderweg naar hun Caribische bestemmingen.
Deze ARC is voor iedereen: voor gezinnen met kinderen tot racers en voor kleine boten tot grote multihulls. De eerste editie van dit evenement werd in 1986 georganiseerd door Cruising World Magazine. “Samen de Atlantische Oceaan oversteken, maar eigen avonturen beleven,” valt op de website van de ARC te lezen. Twee weken voor aanvang van de rally vinden er al allerlei activiteiten plaats waardoor er vriendschappen ontstaan. Uiteindelijk is het doel om aan de overkant een rum punch en koud biertje te drinken en tevreden terug te kijken op een fantastische prestatie.
De ARC+ maakt een stop in Mindeloo op de Kaap Verdische eilanden en duurt daardoor wat langer.

Belangrijk om te weten

  • De prijs is voor een slaapplaats aan boord in een gedeelde hut en de faciliteiten van het schip en schipper.
  • De prijs is exclusief de reis naar en van de boot, de boordkas, bijdrage deelname ARC (alleen voor de persoon ca. € 200,-) en boekingskosten (€ 20,-)

Vaarschema voor deze reis:

Reisnummer Reisdata Dagen Prijs p.p. Plaatsen vrij Info
BR-ARC (Atlantic Rally for Cruisers) 10-11-2022 tot 10-12-2022
31 € 2400 Ja info
Bel Nautisail Scroll omhoog