Zeilen langs de Franse en Engelse Kust Vaar mee met de Ovni 435, Grey Goose

Van Zeeland naar Cherbourg (Normandië)

Deze zeilreis voert je naar Blankenberge en Duinkerken. We steken over naar Dover in Engeland. Het is hier goed uitkijken, want het Nauw van Calais is een druk vaarwater. Dus nauwkeurig navigeren, gebruikmaken van de AIS en communiceren met de English Coastguard. Langs de Engelse kust bezoeken we Sovereign harbour en ronden de Engelse Zuidoostkust bij de beroemde vuurtoren Beachy Head met de prachtige White Cliffs.
Vervolgens varen we naar Cowes op het eiland Wight, waar we een dagje blijven liggen om het eiland te verkennen en de Needles van de Isle of Whight te bezoeken. Vervolgens varen we de Solent door naar Bournemouth, waar we aan de oversteek beginnen naar Cherbourg. Een afstand van ca. 60NM, dus een stevige dag varen. Weer goed navigeren en uitkijken voor de drukke scheepvaart

Als je in Cherbourg van boord gaat, dan kun je de TGV naar Parijs nemen of met de stoptrein naar Caen gaan en daar overstappen op de Flixbus naar Brussel of Amsterdam.

Belangrijk om te weten

  • De prijs is inclusief een slaapplaats aan boord en de faciliteiten van het schip, doch exclusief de reis naar en van het schip, de boordkas en de boekingskosten (€ 20,- per boeking)
Dag 1:
Dit is de opstapdag. Kennismaken met de boot, de schipper en de andere opstappers. Samen kopen we de voorraad in en we gaan 's avonds nader kennismaken.
Dag 2:
Na het ontbijt gaan we de route bepalen naar Blankenberge in België. Een afstand van 21NM. We passeren de drukke monding van de Westerschelde. Hier is altijd veel scheepvaart. We bepalen de route m.b.v. de zeekaarten. Dus een mooie oefening in navigatie.
Dag 3:
Vanuit Blankenberge vertrekken we met bestemming Duinkerken (35NM). Hoewel Duinkerken Nederlands klinkt ligt de stad in Frankrijk. We moeten goed navigeren tussen de ondiepten voor de Belgische kust en rekening houden met de eb en vloed stromen. Onderweg passeren we de ingang naar de drukke zeehaven van Oostende.
Dag 4:
Van Duinkerken naar Dover (41NM) is het goed uitkijken. Wederom moet er nauwgezet genavigeerd worden. Het is heel druk in het Engelse Kanaal met grote scheepvaart, dus goed uitkijken. Uiteraard melden we onze oversteek aan de Coastguard, die nauw toeziet dat je de shippinglane haaks kruist. Ook de aankomst in Dover vereist nauwlettendheid. Na goedkeuring van de havendienst zoeken we een plek in de Marina van Dover.
Dag 5:
Vanuit Dover koersen we naar het Zuiden. Langs de Engelse kust met haar indrukwekkende krijtrotsen naar Sovereign harbour (45NM) in Eastbourne.
http://beachy%20head%20Engeland
Dag 6:
Vanuit Eastbourne gaan we naar Shoreham bij Brighton (26NM). Hier passeren we het meest zuidoostelijke puntje van Engeland. Op dit punt staat de beroemde vuurtoren van Beachy Head.
Dag 7:
Vandaag staat het eiland Wight op het programma. De afstand van Shoreham naar Cowes is ca. 44NM. We varen een stuk over de Solent, de bekende zeestraat tussen the Isle of Wight en het vasteland van Engeland met Southampton als bekendste plaats. Vanuit Cowes worden veel bekende zeilwedstrijden georganiseerd. Cowes ademt helemaal de sfeer van zeilen uit.
http://wight,%20engeland
Dag 8:
We nemen rustig de tijd om het eiland te verkennen en vertrekken op het moment dat de stroom mee staat naar Bournemouth (28NM). Hier bereiden we ons voor op de oversteek naar Frankrijk.
Dag 9:
Van Bournemouth naar Cherbourg is een flink stuk zeilen (64NM). Dus we gaan vroeg uit te veren. We passeren de bekende Needles aan de uiterste westkant van Wight. De tocht vereist een nauwkeurige navigatie en goede uitkijk. Maar gelukkig zien we de talloze schepen op onze AIS en kunnen op die manier de goede koers bepalen naar Cherbourg, waar we 's avonds aankomen.
Dag 10:
Dit is de afstapdag. We nemen na het ontbijt afscheid van elkaar een gaan per trein of met de combi trein/bus weer naar huis.

Vaarschema voor deze reis:

Reisnummer Reisdata Dagen Prijs p.p. Plaatsen vrij Info
G01: Franse en Engelse kust 03-06-2023 tot 12-06-2023
10 € 985 Ja info

Zeilgebied

Bel Nautisail Scroll omhoog